WHO: Einde coronacrisis inzicht, corona ontwikkeld zich tot seizoensgriep

Gepubliceerd op 23 januari 2022 om 19:28

De omicronvariant heeft de Covid-19-pandemie in een nieuwe fase gebracht en zou deze in Europa kunnen beëindigen, zei directeur Hans Kluge van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zondag tegen het Franse persbureau AFP.

Beeld: NL nieuws

"Het is aannemelijk dat de regio op weg is naar een soort pandemisch eindspel”, zei Kluge, die schat dat omicron tegen maart 60 procent van de Europeanen heeft besmet.

"De gezondheidsschade is door vaccinatie, boosteren en doorgemaakte infecties bij de huidige omicronvariant nu niet meer dan bij een stevige griepgolf. We zouden daarom de maatregelen los kunnen laten”, zegt gezondheidseconoom Xander Koolman (VU).

Zodra de huidige, door omikron gedomineerde golf in Europa afneemt, volgt mogelijk een maandenlange periode van wijdverbreide immuniteit en dus weinig nieuwe besmettingen, denkt Kluge van de WHO. Als het tegen het einde van het jaar kouder wordt, keert Covid-19 terug, maar niet als pandemie. Dat laatste baseert Kluge op de relatief milde aard van de omikronvariant, waarvan is aangetoond dat men er over het algemeen minder ziek van wordt dan van de deltavariant. Wel houdt hij een slag onder de arm. "Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn.”

Bij een epidemie wordt in gezondheidseconomisch perspectief gekeken naar de kosten en de baten: wat is de gezondheidsschade - hoeveel mensen sterven eraan - en wat kost het aan maatregelen om besmettingen tegen te gaan. 

 


«   »