Kabinet schrapt per direct laatste coronaregels

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 14:48

De meeste mensen hoeven zich niet meer te testen op het coronavirus en de isolatie na een positieve test komt te vervallen. Het kabinet heeft vrijdag besloten het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op te volgen en het coronavirus als een alledaagse infectie te behandelen.

Beeld: NL nieuws

Volgens het OMT heeft het coronavirus in ons land een endemische fase bereikt. Het virus kan op dezelfde manier behandeld worden als bijvoorbeeld een griepvirus.

Daarom kunnen ook de coronamaatregelen worden gelijkgesteld aan de manier waarop mensen omgaan met griep, adviseerden de experts. "Ook bij deze gelden immers hoest- en handhygiëne, en thuisblijven als men zich niet fit en ziek voelt."

Tot nu toe moesten mensen zich nog laten testen als ze klachten hadden. Als deze test positief was, moest men in isolatie. Daar zet het kabinet nu een streep door. Ook hoeven zorgmedewerkers geen mond-neusmasker meer te dragen als ze binnen 1,5 meter van een patiënt komen.

"Een mijlpaal", zo omschreef het OMT het advies. Toch wijzen de experts nog wel op de onvoorspelbaarheid van het virus. Daarom blijft het onder meer belangrijk dat de GGD's kunnen opschalen als dat nodig is.