Kabinet versoepelt coronamaatregelen: Nederland gaat per maand verder open

Gepubliceerd op 6 mei 2020 om 15:45

Het kabinet heeft een stappenplan opgesteld hoe het land uit de intelligente lockdown moet komen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Dat zal gaan in vier stappen. Elke keer wordt een week van tevoren besloten of de versoepeling doorgaat, op basis van het OMT-advies.

De boodschap #blijfthuis gaat vanaf 11 mei veranderen in #blijfthuisalsjeklachtenhebt. Wel moet iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar blijven, moeten mensen regelmatig hun handen blijven wassen en thuiswerken blijft. Groepen van 10 mensen worden toegestaan en buitensport in groepen wordt ook boven 18 jaar toegestaan.
In alle 25 GGD-regio's wordt een pilot gestart met een ruimere bezoekregeling voor verpleeghuizen. Per regio 1 verpleeghuis, om te kijken hoe het bezoek kan worden opgevoerd. Het is nog onbekend wanneer die pilot begint.

Vanaf 11 mei:

Bijna alle contactberoepen kunnen open, behalve sekswerkers. De beroepen moeten wel 1,5 meter in acht blijven nemen. Groepen van 10 mensen worden toegestaan. Buitensport is mogelijk in groepen van maximaal 10 personen, ook boven 18 jaar toegestaan (geen wedstrijden en thuis douchen).

Vanaf 1 juni:

De terrassen gaan open met 1,5 meter afstand. Restaurants alleen op reservering met een maximumaantal van 30 personen. Die maatregel geldt ook voor bioscopen en theaters.

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht op zijn minst een 'niet-medisch' mondkapje te dragen. Bronnen die betrokken zijn bij de besluitvorming over de coronamaatregelen bevestigen dat het kabinet dat vanavond zal bekendmaken.
De ov-bedrijven drongen eerder al aan op zo'n mondkapjesplicht, omdat het in bus, tram en trein ondoenlijk is om anderhalve meter afstand te houden.
Sinds 16 maart rijdt er veel minder openbaar vervoer in Nederland. Het is in principe alleen bedoeld voor mensen met cruciale beroepen, zoals zorgmedewerkers. Omdat het aantal coronabesmettingen verder afneemt, gaat het kabinet nu een aantal beperkingen versoepelen.
Dat gebeurt wel onder de voorwaarde dat het virus op zijn retour blijft en niet opnieuw oplaait. Steeds zal enige tijd vantevoren worden bekeken of een voorgenomen versoepeling echt kan doorgaan.

Vanaf 1 juli:

Vakantieparken en campings gaan open. Maximumaantal van 30 personen wordt dan 100 mensen.

Vanaf 1 september:

Sauna's, seksclubs en sportclubs mogelijk weer open, net als contactsport binnen. Stap voor stap, onder voorbehoud van te veel nieuwe besmettingen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.