Aantal positieve coronatests bijna verdubbeld: minder tests, meer besmettingen

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 om 14:10

Er zijn afgelopen week 2588 mensen positief getest op Covid-19, dat zijn er bijna twee keer zoveel als in de week daarvoor. Ook het aantal ziekenhuisopnamen is bijna verdubbeld, van 23 naar 44. Dat meldt het RIVM.

Opvallend is dat er afgelopen week minder is getest: zo'n 10.000 mensen minder hebben zich gemeld bij een teststraat van de GGD. Er overleden zes mensen die besmet waren met het coronavirus, vorig week waren dat er nog negen.

Rotterdam telt veel besmettingen 

De meeste besmettingen werden vastgesteld in Rotterdam. Daar zijn nu 122 per 100.000 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Antwerpen, dat code oranje heeft vanwege het hoge aantal besmettingen, waren dat er bij het afkondigen van code oranje vorige week 101 per 100.000.

Het aantal 'lokale uitbraken', waarbij ten minste drie besmettingen met elkaar in verband kunnen worden gebracht, is gestegen van 133 vorige week naar 242 deze week. Daar zitten ook groepen van 37 patiënten tussen. In iets meer dan de helft van die gevallen gaat het om mensen die thuis besmet zijn geraakt.

Ziekenhuis noemt de cijfers 'absoluut niet wat je wil'. "Relatief gezien zitten we niet eens zo heel erg hoog, dus het is nog geen panieksituatie, maar die stijging is er wel degelijk. Dat betekent dat we toch als bevolking wat alerter moeten gaan zijn. En gebruikmaken van de mogelijkheid om je te laten testen, want die wordt onvoldoende benut."

Persconferentie 

Premier Mark Rutte en Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge geven donderdag om 19.00 uur een persconferentie over de stand van zaken. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat ze 'de algemene situatie zullen duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio's en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen'.

Foto: NL nieuws


«   »