Coronabetogers gedwongen om Malieveld te verlaten: Totaal acht aanhoudingen

Gepubliceerd op 4 september 2020 om 17:43

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, heeft vanmiddag de demonstratie tegen de nieuwe spoedwet omtrent het coronavirus beëindigd. Bij de protestactie werd een politiebiker aangevallen en negeerden de demonstranten de aanwijzingen van agenten om op het Malieveld te blijven. Een aantal betogers weigerde daarna het gebied te verlaten en ging uit protest op de grond zitten. In totaal werden er acht aanhoudingen verricht.

,,Omdat de demonstranten toch naar de binnenstad wilden, heeft de burgemeester besloten om de demonstratie te beëindigen”, laat de woordvoerder van de politie weten. ,,Ook is een van onze collega’s aangevallen door een demonstrant. De verdachte is direct aangehouden.”

In de Haagse binnenstad wemelde het de hele dag van de politie. Zo stond er een muur van agenten voor het Binnenhof, maar ook op het Plein en voor de ingang van de Tweede Kamer was de politie zichtbaar aanwezig. Agenten hadden hun handen vol om mensen die demonstreerden tegen de nieuwe spoedwet omtrent het coronavirus naar het Malieveld te sturen. 

Locatie

Voor vandaag waren er meerdere demonstraties aangemeld in Den Haag, op verschillende locaties. Maar de gemeente Den Haag besloot dat alleen gedemonstreerd mocht worden op het Malieveld en de daarbij gelegen Laan van Reagan en Gorbatsjov. Tegenstanders van de spoedwet gaven echter aan het liefste te protesteren op het Lange Voorhout en de Lange Vijverberg, omdat er vandaag in de Tweede Kamer overleg plaatsvindt over de nieuwe spoedwet. 

Toen een grote groep demonstranten op het Malieveld besloot om toch naar de binnenstad te gaan, ontstond er een opstootje met de agenten die hen probeerden tegen te houden. De sfeer, die eerst gemoedelijk was, sloeg gelijk om. ,,De demonstranten kwamen op een gegeven moment in beweging en begonnen een ronde te lopen op het Malieveld”, aldus de politie. ,,Op het moment dat de groep versneld vanaf het Malieveld de Bosbrug opliep, richting centrum, zijn zij door agenten tegengehouden.”

De Mobiele Eenheid (ME) greep snel in door zich in een linie op te stellen. Toch lukte het enkele betogers om door de linie te breken. De doorgebroken betogers gingen op de rijbaan op de Koningskade zitten en probeerden het verkeer te hinderen. ,,Agenten waren genoodzaakt om hun wapenstok te gebruiken om de demonstranten terug het Malieveld op te krijgen.” Een persoon, die een politiebiker aanviel, werd hierbij aangehouden. 

Direct daarna besloot de Haagse burgemeester om de demonstratie te beëindigen. ,,Ondanks meerdere aanwijzingen van de politie, wilden de demonstranten het Malieveld verlaten. Dat is niet toegestaan en daarom is de demonstratie beëindigd.”

Beeld: Regio15


«   »