Coronavirus bezig met comeback, dit is de tweede golf

Gepubliceerd op 18 september 2020 om 19:28

"Het coronavirus is bezig met een comeback. Dit is de tweede golf." Dat zeiden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdagavond tijdens een persconferentie. Daarom worden in zes regio's maatregelen genomen. Horecazaken moeten om middernacht dicht en groepen mogen in zalen niet groter zijn dan vijftig personen.

De zes veiligheidsregio's waar de maatregelen vanaf zondagavond 18.00 uur gelden zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Daar loopt het aantal besmettingen de laatste dagen flink op.

In de horeca mogen om 0.00 uur geen nieuwe bezoekers meer naar binnen en een uur later gaan de lichten aan en moet bezoekers een kroeg of café verlaten.

Het kabinet heeft de 25 veiligheidsregio's ingedeeld op drie niveaus: waakzaam, zorgelijk en ernstig. De zes veiligheidsregio's waar nu maatregelen worden genomen hebben de status 'zorgelijk' gekregen. Volgens minister De Jonge kunnen daar de komende dagen nog andere regio's aan toegevoegd worden.

Of de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden vrijdagavond nog extra maatregelen bekendmaken wordt om 20.00 uur door de regio's zelf bekend gemaakt.

Het kabinet zou aanvankelijk dinsdag weer in overleg gaan over de coronacrisis, maar de besprekingen werden vervroegd vanwege de snelle groei van het aantal coronabesmettingen.

Vrijdag is voor de vierde dag op rij een dagrecord gerapporteerd. Er kwamen bijna tweeduizend positieve tests bij. Vooral in de Randstad zijn veel positieve testuitslagen.

Beeld: ANP


«   »