Van Ark: ziekenhuizen moeten geen IC-bedden meer vrijhouden

Gepubliceerd op 30 december 2020 om 22:23

Ziekenhuizen moeten niet langer een klein aantal IC-bedden vrijhouden voor noodsituaties. Volgens minister Van Ark voor Medische Zorg zijn die bedden nodig om de aanstaande coronapiek op te vangen.

Beeld: ANP | coronavirus

Na het overleg tussen de betrokken ministers zei Van Ark dat er beter samengewerkt moet worden om de patiënten te spreiden over het land. Er komt landelijke regie, onder leiding van Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). "Het wordt een collectieve verantwoordelijkheid, niet meer van de ziekenhuizen zelf."

Van Ark kan begrijpen dat ziekenhuizen voor noodsituaties enkele bedden vrijhouden, maar die bedden zijn nu gewoon nodig. "Bij elkaar opgeteld zijn die bedden net de ruimte die we nodig hebben om de piek op te vangen."

Zorgen over drukte

Ze maakt zich grote zorgen over de drukte in de ziekenhuizen, waardoor belangrijke operaties soms niet door kunnen gaan. De druk komt volgens haar van verschillende kanten.

"De covid-zorg is zware zorg, maar ook de reguliere zorg die nog doorgaat is zwaar. Daar komt bij dat het ziekteverzuim hoog is en medewerkers soms zelf in quarantaine moeten. De zeeën gaan op dit moment hoog in de zorg."

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde vandaag dat tientallen ziekenhuizen dringende operaties moeten schrappen door de coronadruk en het personeelstekort. Om welke ziekenhuizen het gaat, is niet duidelijk.


«   »