Eerste ziekenhuismedewerkers woensdag gevaccineerd

Gepubliceerd op 4 januari 2021 om 15:46

Een selecte groep van zorgmedewerkers wordt woensdag als eerste in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft na een oproep van ziekenhuizen 30.000 vaccins van Pfizer vervroegd beschikbaar gesteld.

Beeld: Pro Shots | coronavirus

De vaccins zijn volgens het LNAZ bedoeld voor zorgmedewerkers die directe zorg verlenen op de intensive care (ic), spoedeisende hulp, de COVID-19-afdeling, de ambulance of de COVID-19-helikopter.

Vanwege de schaarste zullen deze mensen niet allemaal in de eerste ronde een prik krijgen. Zorgmedewerkers van wie ziekte-uitval direct gevolgen heeft voor de opnamecapaciteit krijgen voorrang, meldt het LNAZ. Het gaat voornamelijk om verpleegkundigen en artsen, die fulltime op de genoemde afdelingen werken. Zij krijgen op korte termijn een uitnodiging.

De beschikbare vaccins zullen verdeeld worden over ziekenhuizen en de 25 regionale priklocaties in Nederland. In de ziekenhuizen kan gebruik gemaakt worden van de bestaande faciliteiten om medewerkers in te enten. Artsen en verpleegkundigen kunnen hierdoor zo dichtbij mogelijk gevaccineerd worden.


«   »