RIVM ziet 'najaarsstijging': 48 procent meer coronabesmettingen

Gepubliceerd op 12 oktober 2021 om 19:20

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week met 48 procent gestegen, meldt het RIVM. Het gaat om 17.832 nieuwe positieve tests in een week tijd, tegen 12.016 een week eerder.

Beeld: NL nieuws

Het aantal afgenomen tests steeg ook, maar het aantal positieve tests steeg harder. Dat duidt erop dat het virus zich waarschijnlijk weer breder verspreidt.

"De verwachte najaarsstijging van het coronavirus lijkt ingezet", concludeert het RIVM dan ook. Ook in de rioolmeting wordt meer corona aangetroffen en bij Infectieradar, waar mensen invullen hoe ze zich voelen, worden meer mensen met coronaklachten gemeten.

Epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM verwacht dat de stijging van het aantal positieve testen nog wel even doorzet. Zij verklaart de toename uit een combinatie van maatregelen die eind september zijn losgelaten en het zogenoemde seizoenseffect. In de herfst zijn mensen vaker binnen en dichter bij elkaar, in ruimtes die niet altijd goed genoeg zi

Ondanks de hoge vaccinatiegraad neemt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames ook toe: de afgelopen week werden buiten de IC 335 patiënten opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Een week eerder waren dat er nog 282, een stijging van 19 procent. Op de IC bleef het aantal opnames ongeveer gelijk, namelijk 66 tegen 65 een week eerder.

Susan van den Hof van het RIVM ziet weliswaar iets meer ziekenhuisopnames, maar ze noemt die stijging niet zorgelijk. "Dat wordt het pas als het aantal opnames echt fors gaat toenemen."

Die toename vertaalt zich ook weer in een hogere ziekenhuisbezetting: die steeg voor het eerst sinds 22 september weer boven de 500, namelijk naar 512.


«   »