12-jarige jongen wint rechtzaak van zijn vader en mag zich laten vaccineren

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 16:38

De rechtbank in Groningen heeft bepaald dat een 12-jarige jongen zich mag laten vaccineren tegen het coronavirus. Zijn vader verzette zich tegen de vaccinatie. De jongen, die graag verantwoord op bezoek wil bij zijn doodzieke oma, mag zich direct laten vaccineren, besloot de kinderrechter donderdag.

Foto: NL nieuws

De ouders van de jongen zijn gescheiden en kunnen niet goed met elkaar communiceren als het gaat om de kinderen, staat in het vonnis. Vanwege onenigheid over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken kwam de rechter eraan te pas.

Tijdens de behandeling van die zaak kwam ook de coronavaccinatie aan de orde. Hoewel de moeder voorstander is van de vaccinatie van haar zoon, wil de vader juist niet dat de jongen gevaccineerd wordt. Mede na advies van de Raad voor de Kinderbescherming heeft de kinderrechter besloten dat het jongetje per direct gevaccineerd mag worden. 

Minderjarigen tot en met vijftien jaar mogen volgens de wet pas gevaccineerd worden na overleg met de ouders. Zestien- en zeventienjarigen bepalen zelf of ze een prik willen krijgen. 

Volgens de rechtbank speelt de oma van de jongen een belangrijke rol in dit verhaal. Zij heeft uitgezaaide longkanker en is in de laatste fase van haar leven beland.

De jongen wil daarom graag nog tijd met haar doorbrengen, maar omdat hij niet is gevaccineerd, vreest hij dat hij zijn oma besmet, en zij direct aan het virus zou kunnen overlijden. De jongen gaat daaronder gebukt, zegt de rechtbank.

De vader is van mening dat het vaccin zich nog in de testfase bevindt en dat vaccinatie te risicovol is. De rechter denkt daar dus anders over. "Er zijn op dit moment, op grond van de huidige wetenschappelijke inzichten, geen denkbare risico’s op de lange termijn die overeenkomen met de door de vader ervaren zorgen", luidt het vonnis.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.