Coronapas en mondkapje op meer plekken verplicht

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 19:08

Er is opnieuw een dringend advies om 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. Ook moeten Nederlanders drukte proberen te mijden en uit de ochtend- en avondspitsen te blijven. Dat vertelde demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond op een speciaal ingelaste coronapersconferentie.

Foto/edit: NL nieuws

Rutte sprak van een lastige boodschap. "We moeten meer van mensen vragen nu ziekenhuisopnames weer oplopen."

De premier erkende dat het lastiger wordt om maatregelen te volgen, "en dat merken we allemaal. De rek is eruit". Rutte vindt het jammer dat er "een groep Nederlanders" die tegen alle coronamaatregelen is. Het merendeel van de Nederlandse bevolking zou voorstander zijn van de meeste maatregelen.

"We leven in een land van vrije keuze, waar niemand buitengesloten mag worden. Maar we hebben wel groot probleem te pakken dat we alleen samen kunnen oplossen", aldus Rutte.

Hij hamerde op het belang om de basismaatregelen na te leven. "Het eigen gedrag blijft cruciaal. Blijf thuis met klachten en laat je testen. Was je handen, schudt geen andere handen en geef geen knuffels. Hoest in je elleboog en zorg voor frisse lucht."

Om de oplaaiing van het coronavirus te stoppen, neemt het kabinet extra maatregelen. Zo wordt - zoals eerder al bekend werd - de coronapas op meer plekken verplicht en keert de mondkapjesplicht op veel extra locaties terug. Daarnaast moeten werknemers de helft van hun werkweek weer thuis proberen te werken.


«   »