Nederland krijgt lockdown van minimaal drie weken: ''vervelende en ingrijpende besluiten”

Gepubliceerd op 12 november 2021 om 19:04

Het kabinet wil het coronavirus een harde en korte klap geven met brede maatregelen voor iedereen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte zojuist op de coronapersconferentie. Vanaf morgenavond 18.00 uur gaat er voor de komende drie weken een gedeeltelijke lockdown gelden in Nederland. 

Beeld: NL nieuws

De 1,5 meterplicht gaat weer gelden op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Ook gaat er weer een mondkapjesplicht gelden.

Op de coronapersconferentie werd ook bekendgemaakt dat evenementen tot 18.00 uur kunnen plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Daarbij geldt een maximum van 1250 bezoekers per zaal. Die sluitingstijd zal niet gelden voor kunst- en cultuurvoorstellingen, zoals bioscopen, theaters en concertzalen.

Geen publiek bij sport

Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als in de amateursport, is niet meer toegestaan. Thuiswerken wordt het nieuwe devies, tenzij het echt niet anders kan. Het dringende advies is per huishouden maximaal vier gasten.

Ook wordt op termijn de zogenoemde '2G-maatregel' ingevoerd. Daarmee krijgen alleen nog gevaccineerden of mensen die eerder corona hebben gehad een geldig coronabewijs. Voor deze regels zou een wetswijziging nodig zijn en dat kost tijd.

Lees ook: KNVB: 'Ze weten niet meer in Den Haag wat ze moeten doen!'

Het kabinet werkt aan het wettelijk mogelijk maken van de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar andere sectoren en op de werkvloer. Ook wordt de mogelijkheid voorbereid voor ondernemers om te kiezen tussen 2G en 3G. Dat kan pas uitgevoerd worden na instemming van het parlement. 

In de praktijk zou dat betekenen dat werkgevers kunnen eisen dat werknemers gevaccineerd zijn, genezen of getest. En dat ondernemers mensen die alleen getest zijn, kunnen weigeren, als ze voor 2G kiezen.

Daarnaast heeft het kabinet heeft besloten tot een gedeeltelijke lockdown vanwege het zeer hoge aantal dagelijkse coronabesmettingen. Vandaag werden 16.287 besmettingen gemeld door het RIVM.

Gisteren overlegden de meest betrokken ministers bij de corona-aanpak in het Catshuis lang over welke stappen het moet zetten. De eindtijd van die sessie stond gepland in de middag, maar overeenstemming was er toen nog niet. Het overleg zou stroef zijn gegaan. Een betrokkene had het over 'enorme verdeeldheid', mede om zorgen over draagvlak voor nieuwe coronaregels.

Het overleg ging gisteravond nog verder. Na dat overleg stonden de hoofdlijnen al vast. Over andere zaken moest vandaag nog een besluit in de ministerraad worden genomen.

Dinsdag debatteert de Kamer over de coronacrisis en de nieuwe maatregelen.


«   »