Strenge lockdown, (bijna) alles vanaf morgenochtend gesloten

Gepubliceerd op 18 december 2021 om 19:16

Het demissionaire kabinet heeft zaterdagavond tijdens een extra corona persconferentie bekend gemaakt dat Nederland vanaf zondagochtend 19 december om 05:00 uur in een harde lockdown gaat. De maatregelen blijven minstens tot 14 januari van kracht. 

Beeld: NL nieuws

Het kabinet neemt deze maatregelen om de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus in te dammen. 

Alle scholen in het land openen maandag niet hun deuren, ook de horeca, niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties blijven vanaf morgenochtend gesloten. Essentiële winkels als supermarkten blijven wel open, net als het openbaar vervoer, bibliotheken en banken. Ook winkels waar je voor je huisdier terecht kan blijft gewoon open. Professionele sportwedstrijden mogen doorgaan, maar dan wel zonder publiek.

Sportscholen, denk aan binnen sporten bij de fitnessclub, is ook niet meer toegestaan. Alle sportscholen moeten dicht. Ook naar het museum gaan is niet meer mogelijk. Ook pretparken en diertuinen moeten hun deuren sluiten.

Tijdens kerstavond, feestdagen en de jaarwisseling mogen we thuis maximaal vier gasten per dag ontvangen. Buiten kerstavond, feestdagen en de jaarwisseling mogen er maximaal twee mensen op bezoek komen, ook mag er een groep gevormd worden in de buitenlucht van maximaal twee personen.

Het kabinet vind het nog niet nodig om de avondklok in te voeren, echter, er gold al een soort van avondklok omdat de meeste locaties tussen 17:00 en 05:00 gesloten waren. Maar een avondklok zoals eerdere deze pandemie krijgen we nu niet.

Er komt eerder een weegmoment, het kabinet doet dit om te kijken of het verantwoord is om de scholen te openen. Het kabinet wil dan kijken of de scholen op maandag 10 januari de deuren kunnen openen in plaats 14 januari.

Een volledige overzicht van alle maatregelen kunt u hier downloaden.


«   »