Stadions blijven weer leeg, uitstel competities gaat toch niet door

Gepubliceerd op 17 november 2021 om 12:32

Veel clubs wilden het betaald voetbal stilleggen tijdens de lockdown. Maar zover komt het niet. De duels, voor lege stadions in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, gaan door. Dit heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) woensdag bekend gemaakt.

Beeld: FSV De Feijenoorder/Carli Klijn

Voetballen voor lege stadions, daar zagen de clubs helemaal niets meer in. ‘Leg dan de competitie maar tijdelijk stil’, was de breed gedragen mening in de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie op vrijdag. 

Zo is er in Zeist een grote twijfel of de korte lockdown en dus het leeg laten van de stadions wel eindigt op 4 december om 18.00 uur. De experts zeggen dat de piek in het aantal besmettingen nog moet komen en dus lijkt het een onwaarschijnlijk dat de stadions straks de poorten weer wagenwijd open mogen zwaaien van het kabinet.

Daarnaast is voetballen op of rond de feestdagen in december of begin januari 2022 lastig omdat de politie-inzet, die nogal nodig bleek de laatste weken, op korte termijn niet meer te regelen valt, zo hoorden ze in Zeist bij de KNVB. En daarnaast zou ESPN bepaald niet staan te juichen als er een paar weken geen wedstrijden konden worden uitgezonden. 

Dat allemaal bij elkaar opgeteld leverde één conclusie op: er moet worden door gevoetbald zonder publiek. Maar de KNVB deed er pas woensdag een uitspraak over, omdat er in Den Haag nog een debat over de coronamaatregelen werd gevoerd, en er nog enige hoop was op een aanpassing op de maatregelen voor de voetbal. Maar die aanpassing kwam niet

Dat er gewoon wordt door gevoetbald doet vooral bij Feyenoord pijn. De club sprak zich eerder al hardop uit voor het stilleggen van de competitie. De Rotterdammers hadden immers driemaal een zo goed als uitverkochte Kuip in wedstrijden tegen bescheiden clubs als PEC Zwolle, Heracles en Fortuna Sittard. Dat de stoeltjes leeg blijven kost zo’n 900.000 per thuiswedstrijd en wie de financiële jaarcijfers van de club onder ogen heeft gekregen vorige maand zal zich realiseren dat het geld die Feyenoord mist loopt pijn zal doen in Rotterdam-Zuid. 


«   »