Jeroen Rietbergen en Ali B vervolgd in Voice-schandaal, Marco Borsato vrijuit

Gepubliceerd op 14 maart 2023 om 15:10

Jeroen Rietbergen en Ali B worden beiden vervolgd voor seksueel misbruik. Het Openbaar Ministerie heeft dat besloten na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom The voice of Holland. De zaak tegen Marco Borsato wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs.

Beeld: RTL Nederland

Ali B wordt vervolgd voor drie verschillende zedenmisdrijven, één daarvan is gerelateerd aan het televisieprogramma The voice of Holland. De verdenking gaat om feiten die gepleegd zouden zijn in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. De aangifte van een vierde vrouw wordt geseponeerd.

Rietbergen wordt verdacht van een zedenfeit dat in 2018 zou hebben plaatsgevonden in of rondom de opnamestudio's van The voice.

De zaak tegen Marco Borsato wordt geseponeerd. Eerder gebeurde al bij de zaak tegen regisseur Martijn N. Hiermee is in alle vier de zaken rondom het televisieprogramma een besluit genomen.

Het programma BOOS onthulde in januari 2022 dat er bij The voice of Holland op allerlei manieren sprake was van wangedrag. Marco Borsato, Ali B, Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N. werden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Tegen Ali B. zijn minstens drie aangiftes gedaan van aanranding en verkrachting. Tegen Borsato deed een 22-jarige vrouw aangifte van "onzedelijke betastingen", maar die aangifte heeft niets met The Voice te maken. Borsato deed op zijn beurt aangifte tegen de vrouw. De zanger stelde dat sprake is van valse aangifte, smaad, laster en het doen van een lasterlijke aanklacht.

Tegen bandleider Rietbergen is in ieder geval aangifte gedaan door Nienke Wijnhoven, oud-kandidaat van The Voice. Zij vertelde bij BEAU dat ze door de bandleider is aangerand. Het onderzoek naar regisseur Martijn N., die beschuldigd werd van onzedelijke betasting en het zoenen van een persoon op de mond, werd in november afgerond wegens onvoldoende bewijs.

Na de onthullingen in de BOOS-aflevering volgde een mediastorm en het succesvolle programma werd stilgelegd. Het is nog niet duidelijk of het programma op de Nederlandse televisie terugkeert.