Tom Egbers volgens medewerkers NOS Sport schuldig aan intimidatie en pestgedrag

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 21:40

Tom Egbers heeft zich volgens diverse medewerkers van NOS Sport herhaaldelijk schuldig gemaakt aan (seksuele) intimidatie en pestgedrag. Vrouwelijke collega's werden gewaarschuwd niet met hem te werken, zo tekent De Volkskrant op in een eigen onderzoek naar misstanden op de redactiewerkvloer.

Beeld: Flickr/ABN AMRO NV

Egbers heeft ruim twintig jaar geleden een affaire gehad met een vrouwelijke collega. De anonieme vrouw deed in 2009 melding bij de hoofdredactie. In die melding, in handen van de krant en door meerdere bronnen bevestigd, staat dat de vrouw als 22-jarige stagiaire werd benaderd door de toen 48-jarige Egbers.

De affaire begon vanuit de presentator, zo bevestigen diverse bronnen. De presentator stuurde haar tijdens haar stage sms'jes en mailde en belde haar, soms midden in de nacht. Na haar stage blijft ze bij NOS Sport werken en zoent ze een aantal keer met de presentator. Maar daar blijft het bij, meldt ze de hoofdredactie.

Egbers erkent in een reactie aan De Volkskrant dat hij een relatie heeft gehad met de vrouw. Hij zegt spijt te hebben van de relatie en zijn gedrag daarna. "Vanwege het verdriet dat ik er in mijn privéleven mee heb veroorzaakt. Ook het feit dat zij destijds twintiger was en ik veertiger telt voor mij, na al die jaren terugkijkend, zwaar."

Egbers zegt ook dat hij de privésituatie inderdaad heeft meegenomen naar de werkvloer en daar andere collega's bij betrok. Hij zegt weg te hebben willen gaan bij Andere Tijden Sport, waar hij met de vrouw samenwerkte. Na gesprekken met onder andere de hoofdredactie en de directie kwam hij hier naar eigen zeggen van terug.

De affaire leidt er toe dat vrouwelijke collega's gewaarschuwd worden voor Egbers. Aïcha Marghadi, die van 2010 tot 2012 bij NOS Sport werkte, werd door de hoofdredacteur afgeraden hem als mentor te kiezen. "Hij vertelde dat Tom in het verleden problemen had gehad op de redactie. Hij trad verder niet in detail, maar hij was wel ferm. Dit ging niet gebeuren."


«   »