S10 strijdt vanavond om finaleplek in Eurovisie Songfestival

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 11:44

S10 kan vanavond direct aan de bak bij de officiële opening van het Eurovisie Songfestival in Turijn. In de eerste halve finale moet de Nederlandse zangeres zeven acts voor laten gaan voordat ze het podium op mag met haar vertolking van De Diepte .

Beeld: EBU / Andres Putting

In deze halve finale (donderdagavond is de tweede) komt ook topfavoriet Oekraïne in actie met het nummer Stefania. Het lied is in Oekraïne uitgegroeid tot een hymne van het Oekraïense verzet tegen de Russische invasie. De verwachting is dat veel landen en tv-stemmers het land punten geven om hun steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland kenbaar te maken.

Rusland werd door de organisatie uitgesloten van deelname aan het Songfestival. Meerdere deelnemende landen hadden hiertoe opgeroepen.

Vandaag zijn ook Griekenland en Noorwegen aan de beurt, twee andere landen die volgens de wedkantoren grote kans maken om in de top-10 te eindigen. Ook S10 wordt ingeschat op een plek in de finale, aanstaande zaterdag. Bookmakers zetten haar nummer op de negende plaats, met een kans van 1 procent om als winnaar uit de bus te komen. Ter vergelijking: Oekraïne krijgt een winkans van 49 procent en de nummer twee, Italië, 11 procent.

Na de optredens kunnen tv-kijkers stemmen op hun favoriete land. De vakjury's hebben maandagavond tijdens de generale repetitie hun punten al uitgedeeld. Beide tellen voor 50 procent mee. Tien van de zeventien landen gaan uiteindelijk door naar de finale.

Het Eurovisie Songfestival wordt gehouden in de Pala Olimpico, die in 2005 gebouwd werd voor de ijshockeywedstrijden van de Olympische Winterspelen van 2006.

In totaal kunnen er ruim 15.000 mensen in. Tijdens het Songfestival wordt dat aantal niet gehaald, omdat het podium en de zogeheten green room, de ruimte waar de artiesten na hun optreden worden opgevangen, veel plek innemen.


«   »