Dinsdag landelijk geen treinen door NS staking: alleen rond Schiphol enkele treinen

Gepubliceerd op 29 augustus 2022 om 16:31

In het hele land rijden er morgen geen treinen van NS. Dit komt door een staking in de regio Utrecht, wat een centraal knooppunt is in de landelijke dienstregeling. Dat heeft NS maandag bekendgemaakt.

Beeld: NL nieuws

NS wil alleen op het traject tussen Amsterdam-Centraal en luchthaven Schiphol treinen laten rijden. De Eurostar en Thalys rijden ook. Andere internationale treinen rijden niet.

De treinen van regionale vervoerders blijven wel rijden, met uitzondering van het traject tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. NS geeft ook aan dat het geen vervangende bussen inzet en raadt reizigers aan om ander vervoer te regelen of de reis te verzetten als dat mogelijk is.

Morgen is de vierde dag van een estafettestaking van de vakbonden. Zij willen meer loonsverhoging dan NS bereid is te geven en willen met de staking hun eisen kracht bij zetten.

De stakingen vinden alleen plaats in de regio Midden-Nederland, waar onder meer Utrecht en Gouda onder vallen. Maar omdat Utrecht zo'n centrale rol speelt in het treinverkeer, heeft NS besloten om vrijwel alle treindiensten te schrappen.

Ook veel coördinerend personeel werkt in Utrecht. "Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland", zegt NS.

"Op eerdere stakingsdagen hebben we ons tot het uiterste ingespannen om een betrouwbare en verantwoorde dienstregeling te bieden rondom de stakingsgebieden. Voor de aangekondigde staking van dinsdag zijn alle scenario’s op tafel geweest, maar we zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden."