Drie verdachten in de MH17 proces veroordeeld tot levenslang

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 15:47

De rechtbank Den Haag heeft drie van de vier verdachten in de MH17-strafzaak veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun rol bij het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. De vierde verdachte is door de rechtbank vrijgesproken.

Beeld: NL nieuws, het MH17 monument bij Schiphol

De Russen Igor Girkin en Sergej Doebinski, en de Oekraïner Leonid Chartsjenko krijgen daarmee dezelfde straf. De aanklachten tegen de Rus Oleg Poelatov acht de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist tegen alle vier de verdachten.

Girkin, Doebinski en Chartsjenko moeten bovendien een schadevergoeding van in totaal meer dan 16 miljoen euro betalen aan de nabestaanden van de ramp.

De rechtbank acht bewezen dat het MH17-toestel werd neergeschoten met een Buk-raket vanuit een landbouwveld in Oost-Oekraïne dat in handen was van pro-Russische rebellen. Daarvoor is volgens de rechtbank een overvloed aan bewijs, onder meer afkomstig van gevonden fragmenten van de raket, foto's, satellietbeelden en getuigenverklaringen.