Vijf mensen onwel door giftige stof op industriepark Moerdijk, één zwaargewonde

Gepubliceerd op 23 november 2022 om 11:48

Vijf mensen zijn woensdag onwel geworden toen een giftige stof vrijkwam bij werkzaamheden op industrieterrein Moerdijk. Een van deze mensen heeft "ernstig letsel", meldt Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Beeld: NL nieuws

De veiligheidsregio meldt niet om welke stof het gaat. De situatie is inmiddels gestabiliseerd. Er was geen gevaar voor de omgeving, zegt de veiligheidsregio. De oorzaak van de "uitdamping" is volgens de veiligheidsregio nog niet bekend.

Het Brabantse haven- en industriegebied Moerdijk ligt aan het Hollands Diep, aan de grens met Zuid-Holland. Op het terrein zijn veel chemische bedrijven gevestigd.

In juni 2014 was er een grote explosie bij Shell in Moerdijk. De knal was tot in Utrecht en Den Haag te voelen. De ontploffing gebeurde door een onverwachte chemische reactie tussen stoffen in een reactor. Twee mensen raakten daardoor gewond.

Shell werd voor de explosie veroordeeld tot een boete van 2,5 miljoen euro. Het bedrijf deed volgens de rechters te weinig om zulke zware ongevallen te voorkomen.