Komende jaarwisseling een vuurwerkverbod

Gepubliceerd op 19 november 2021 om 12:44

Er komt dit jaar toch een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat besluit heeft het kabinet zojuist genomen tijdens de ministerraad. Gisteren melden andere media, waaronder RTL nieuws en de NOS dat er geen verbod zal komen. Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit categorie F1, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.

Beeld: NL nieuws

Vorig jaar gold ook een landelijk vuurwerkverbod in verband met corona. Daardoor gebeurden er veel minder ongelukken . Er meldden zich 108 mensen met letsel in de ziekenhuizen en 275 bij de huisartsenposten. Het gemiddelde aantal gewonden in andere jaren was ruim duizend.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten en de burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben het kabinet deze week in een brandbrief gevraagd om ook dit jaar een verbod in te stellen op de verkoop en het afsteken van vuurwerk.

De ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zeiden vanmorgen voor aanvang van de ministerraad al dat ze de signalen van de burgemeesters heel serieus nemen. Minister De Jonge (Volksgezondheid) voegde daaraan toe dat "de rek in de zorg er totaal uit is".

Gisteren leek het erop dat er dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod zou komen, omdat gemeenten de mogelijkheid hebben om zelf maatregelen te nemen. Maar het kabinet is dus toch overstag gegaan.