Knallen geblazen tijdens de jaarwisseling? Niet in deze twaalf gemeenten

Gepubliceerd op 29 december 2022 om 19:07

De afgelopen jaarwisselingen mocht er in heel Nederland nergens vuurwerk worden afgestoken vanwege corona en dreigende overbelasting van de ziekenhuizen. Komende jaarwisseling zullen een aantal gemeenten het vuurwerkverbod voortzetten.

Beeld: NL nieuws

In zeker twaalf gemeenten geldt dit jaar nog steeds een volledig vuurwerkverbod. Dit keer echter niet vanwege de coronapandemie, maar om schade, overlast en letsel te beperken. Een landelijk totaalverbod is er vooralsnog niet. 

Twaalf gemeenten hebben een vuurwerkverbod ingesteld. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug.

De bovenstaande gemeente vinden de overlast, materiële schade, letsel en milieuvervuiling te groot en kondigen daarom een volledig vuurwerkverbod af. In die gemeenten zijn alleen schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, toegestaan.

Een grote gemeente als Arnhem heeft besloten om vuurwerk nog één jaarwisseling toe te staan. Vanaf 2023/2024 geldt ook daar een vuurwerkverbod. Een aantal gemeenten zegt wel vuurwerkshows te organiseren.