Honderden mensen gearresteerd bij demonstratie Extinction Rebellion in Den Haag

Gepubliceerd op 28 januari 2023 om 12:36

Bij de demonstratie van de actiegroep Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag zijn honderden mensen gearresteerd. Dat meldt de politie. Het stuk snelweg is intussen weer leeg, nadat het een groot deel van de middag door demonstranten was geblokkeerd.

Beeld: Extinction Rebellion Nederland

De brandweer is met een hoogwerker de laatste twee actievoerders uit palen langs de weg aan het halen.

Van tevoren waren de demonstranten door de politie en burgemeester Jan van Zanen gewaarschuwd om niet de Utrechtsebaan op te gaan, maar ze gaven daar geen gehoor aan.

De honderden klimaatactivisten hadden zich niet alleen op de weg verzameld, maar ook naast de Utrechtsebaan en op het Malieveld. De demonstranten voeren actie omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de regering omgaat met subsidies voor producenten van fossiele energie.

Zeven klimaatactivisten kregen een gebiedsverbod omdat ze anderen hadden opgeroepen om de A12 te blokkeren. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Eén van hen is klimaatactivist Lucas Winnips. Hij kwam ondanks het verbod toch naar de A12 om actie te voeren en werd door de politie opgepakt.