Onderzoek naar daders MH17 stilgelegd, aanwijzingen voor betrokkenheid Poetin

Gepubliceerd op 8 februari 2023 om 13:04

Het onderzoek naar wie verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17 is afgerond. Er worden dus niet nog meer verdachten vervolgd. Het Joint Investigation Team (JIT) deed sinds 2014 onderzoek naar het neerhalen van de vlucht.

Beeld: NL nieuws

Er zijn sterke aanwijzingen dat in Rusland door de president is beslist over de verstrekking van de Buk-TELAR aan de separatisten van de DPR. Dat concludeert het Joint Investigation Team (JIT) in het onderzoek naar betrokkenen in de Russische Federatie bij het neerhalen van vlucht MH17 met een Buk-raket. Het JIT heeft zijn bevindingen gedeeld met nabestaanden van de 298 slachtoffers, en gepubliceerd in een rapportage. Hoewel er veel nieuwe informatie is achterhaald over diverse betrokkenen zijn de bewijzen nu niet concreet genoeg om tot nieuwe vervolgingen te leiden.

In november vorig jaar veroordeelde de rechtbank de Russen Sergey Dubinskiy en Igor Girkin en de Oekraïner Leonid Kharchenko tot levenslange gevangenisstraffen. De Rus Oleg Pulatov werd vrijgesproken.

Vlucht MH17 werd in juli 2014 neergehaald door een Russische buk-raket. Het toestel vloog op dat moment boven Oekraïens grondgebied. Alle 298 inzittenden, waaronder bijna tweehonderd Nederlanders, kwamen om het leven.