Politie ontruimt geblokkeerde snelweg A12, zevenhonderd aanhoudingen

Gepubliceerd op 11 maart 2023 om 12:39

Bij de klimaatactie van Extinction Rebellion (XR) in Den Haag heeft de politie 700 arrestaties verricht. Ondanks een verbod door de gemeente Den Haag wisten de klimaatactivisten zaterdag toch de A12/Utrechtsebaan te blokkeren. Tegelijkertijd was een stuk verderop in het Zuiderpark een boerenprotest tegen het stikstofbeleid. Dat protest verliep rustiger en daarbij is één persoon aangehouden.

Rond 17.10 uur begon de politie met het beëindigen van de demonstratie. Daarvoor werd de zogeheten 'benevelstraal' van het waterkanon gebruikt. Sommige klimaatactivisten bleven desondanks op de snelweg zitten. Veel van hen droegen regenpakken of poncho's. Volgens de politie probeerde een aantal actievoerders zich aan het waterkanon vast te maken, wat door agenten zou zijn verhinderd.

De achtergebleven demonstranten worden momenteel van de snelweg gehaald en in arrestantenbusjes gezet. Hoeveel klimaatactivisten tot nu toe zijn gearresteerd, is nog niet duidelijk. Volgens Extinction Rebellion worden er "aan de lopende band" mensen aangehouden en worden sommige demonstranten bij het hoofd vastgegrepen.

De brandweer heeft in de buurt van het protest een tent neergezet voor droge kleding en een medische check. Dat is een voorzorgsmaatregel om onderkoeling te voorkomen, zegt de gemeente.

Beeld: NL nieuws