Voor het eerst straf voor stiekem afdoen condoom: 3 maanden voorwaardelijk

Gepubliceerd op 14 maart 2023 om 13:42

De 28-jarige Khaldoun K. uit Rotterdam is dinsdag veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf voor het stiekem afdoen van een condoom tijdens de seks. De rechtbank in Dordrecht beoordeelt dit als dwang. De man werd vrijgesproken van verkrachting. Nooit eerder is in Nederland een man voor zogeheten stealthing veroordeeld.

Beeld: Stockfoto, een zwangere vrouw met een condoom

Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. K.'s advocaat pleitte voor vrijspraak.

K. had in augustus 2021 seks met zijn date. De seks gebeurde met wederzijdse instemming dat hij een condoom zou gebruiken. Maar volgens het slachtoffer deed K. het voorbehoedsmiddel ongemerkt af toen ze bezig waren.

Vanmiddag staat ook de 26-jarige Ruben R. nog voor de rechter voor stealthing. De Rotterdammer was het condoom "vergeten" waar hij zelf om had gevraagd voor anale seks. Hij betuigde tijdens een zitting twee weken geleden spijt. Hij zou erg onder de indruk zijn geraakt van haar seksspeeltjes.

Bij stealthing neemt een dader bewust het risico de ander op te zadelen met een soa of ongewenst zwanger te maken. Er is sprake van als een man instemt met seks met een condoom, maar dat tijdens de seks stiekem afdoet. Dat geldt volgens het Centrum Seksueel Geweld als gedwongen onveilige seks en dus als seksueel geweld.

Het is de eerste keer dat een rechter oordeelde over een dergelijke zaak. Stealthing staat op dit moment niet in het Wetboek van Strafrecht. Wel is minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie) bezig het strafbaar te stellen. Ze wil het onderbrengen onder de nieuwe zedenwet waaraan het kabinet werkt.