Tientallen arrestaties bij klimaatactie Extinction Rebellion op vliegveld Eindhoven

Gepubliceerd op 25 maart 2023 om 15:25

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag ongeveer tachtig activisten van Extinction Rebellion aangehouden op het vliegveld van Eindhoven. Zij waren een parkeerplaats van privéjets binnengedrongen en weigerden te vertrekken.

Beeld: NL nieuws (archief) politie bij de demonstratie van EX op de A12 elf maart

Honderden klimaatactivisten van XR waren zaterdag op de demonstratie afgekomen. Een grote groep knipte een hek kapot en drong de parkeerplaats van privévliegtuigen binnen. De marechaussee gaf de groep vanaf 14.00 uur de gelegenheid om vrijwillig weer te vertrekken. Tientallen actievoerders weigerden dat.

XR stelt dat er zo'n driehonderd tot vijfhonderd protestanten meededen aan het protest dat zaterdagochtend begon. De actievoerdersgroep wil een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld. Ook wil de groep dat er minder wordt gevlogen vanaf Eindhoven. Met veel spandoeken, vlaggen en gezang vroeg XR daar aandacht voor. Er was ook een kinderhoek geregeld.

Iets na het middaguur drong enkele honderden klimaatactivisten een omheind terrein van Eindhoven Airport binnen. De groep werd door de marechaussee en politie tegengehouden. Zij wilden niet dat de activisten verder zouden gaan en de landingsbaan zouden betreden. XR gaf aan dat dat ook niet de bedoeling was. De groep ging zitten en een deel weigerde uiteindelijk weer te vertrekken.