Eerste tropische dag van het jaar een feit: ook eerste regionale hittegolf

Gepubliceerd op 11 juni 2023 om 15:03

Het is zondag de eerste officiële tropische dag van het jaar. In De Bilt werd het om 14.20 uur 30,0 graden. Ook elders in het land is het tropisch warm, meldt Weeronline. De hoogste temperatuur tot dusver is 31,2 graden, gemeten in Gilze-Rijen en Hoek van Holland.

Beeld: Ter illustratie - NL nieuws

De eerste officiële tropische dag van het jaar is drie weken vroeger dan gebruikelijk. Gemiddeld gebeurt dat pas voor het eerst op 1 juli. Lokaal kwam het vrijdag al tot een tropische dag, in het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden.

Vorig jaar steeg het kwik in De Bilt op 18 juli voor het eerst tot 30 graden. In 2021 werd de eerste officiële tropische dag gemeten op 17 juni en het jaar daarvoor op 26 juni. Het record van de vroegste tropische dag in De Bilt staat op 9 mei 1976.

Ook de eerste regionale hittegolf van het jaar is een feit. De primeur is voor het weerstation Woensdrecht, waar het 30,1 graden werd om 13.10 uur. Daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan.

Voor een hittegolf moet het vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn en daarvan moet het op drie dagen 30 graden of meer worden. Woensdag werd al een zomerse dag met meer dan 25 graden genoteerd in Woensdrecht. Vrijdag werd het er ruim 30 graden. Dat was ook meteen de eerste regionale tropische dag van het jaar. Vervolgens werd het ook op zaterdag en zondag warmer dan 30 graden.

Volgens Weeronline is er maandag op meer plaatsen sprake van een hittegolf. Op een aantal stations moet nog een vijfde dag met 25 graden gehaald worden. De kans dat het tot een officiële hittegolf komt (in De Bilt) is niet zo groot, omdat het er vrijdag nog niet tropisch warm werd en dat er maandag ook niet in zit.

Vorig jaar waren er twee regionale hittegolven. De eerste was toen pas in augustus. In De Bilt kwam het vorige zomer tot één officiële hittegolf.