Code oranje in Limburg vanwege zware regen, waarschuwing voor sterke stroming Maas

Gepubliceerd op 22 juni 2023 om 14:14

In Limburg geldt code oranje vanwege zware regen die wordt verwacht. Het KNMI raadt aan weerberichten en waarschuwingen in de gaten te houden, kelders af te sluiten als het kan en alleen te reizen als dat echt nodig is.

Beeld: ter illustratie - NL nieuws

In Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel geldt code geel. Regionaal kan er meer dan 50 millimeter regen vallen, en plaatselijk mogelijk meer dan 75 millimeter. In Limburg is er verder kans op onweer met hagel, windstoten tot 75 kilometer per uur en veel neerslag in een korte tijd.

De regen komt vanuit België en kan de komende 24 uur leiden tot een sterke stroming van de Maas. Rijkswaterstaat waarschuwt vooral de recreatievaart in Limburg om daar extra alert op te zijn.

De afvoer van de Maas kan in relatief korte tijd namelijk snel stijgen. "De verwachte afvoer is niet alarmerend, maar vraagt wel om extra alertheid", aldus Rijkswaterstaat.

Ook is er kans dat uiterwaarden deels onderlopen, zoals bij Roermond waar de stuw door werkzaamheden niet maximaal kan worden ingezet. Extreem hoogwater wordt niet verwacht.