Code rood voor Noord-Holland, Friesland & Flevoland: NS legt treinverkeer Noord-Holland stil

Gepubliceerd op 5 juli 2023 om 08:27

Het KNMI heeft weercode rood afgegeven voor Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het IJsselmeergebied voor storm Poly. In de rest van het land geldt code oranje en code geel. Rijkswaterstaat roept mensen op om de reis uit te stellen als dat mogelijk is, vanwege zware windstoten.

Beeld: Stockfoto

Vanaf 8.30 uur rijden er in heel Noord-Holland en Flevoland geen treinen meer vanwege de storm. Vanaf 9.30 uur wordt ook het treinverkeer boven Amersfoort stilgelegd. De reisplanner wordt bijgewerkt en vertoont nu nog onjuiste informatie.

Hoe lang dat gaat duren, is nog niet bekend. "We werken aan maatregelen voor de rest van de dag," aldus een woordvoerder.

Met dit zwaarste weeralarm dat het KNMI kan uitgeven, waarschuwt het instituut voor een weersituatie met zoveel schade, letsel en overlast dat die de maatschappij kan ontwrichten.

Dat het KNMI het weeralarm heeft uitgegeven, heeft te maken met de zware windstoten die Poly met zich meebrengt. In de provincies kunnen windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur voorkomen. "Hierdoor kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen", meldt het weerinstituut.

Het KNMI waarschuwde eerder nog met code oranje in een deel van het land. Die waarschuwing geldt nu nog steeds voor Zuid-Holland, Groningen, Drenthe en Overijssel. In Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Zeeland en Limburg geldt code geel. Daar kunnen windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen.