Morgenmiddag onstuimig weer verwacht door storm Ciarán; 'werk morgen thuis'

Gepubliceerd op 1 november 2023 om 17:08

De ANWB adviseert mensen donderdag thuis te werken. Dit vanwege mogelijke lange files door storm Ciarán. De Nederlandse Spoorwegen (NS) verwacht tot dusver nog geen hinder op het spoor. Na verwachting bereikt Ciarán in de loop van donderdagochtend de Nederlandse kust. 

Beeld: NL nieuws - Tekst: Nieuwsredactie

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KMNI) heeft voor alle provincies, buiten Overijssel, Drenthe en Groningen code geel afgegeven.

De ANWB zegt dat de vertraging bij regen en wind snel kan oplopen. "Door regen houden automobilisten meer afstand en door de verwachte wind kan het extra onstuimig worden."

Daarnaast kunnen incidenten ervoor zorgen dat files langer worden en de vertraging oploopt. De woordvoerder wijst op de mogelijkheid dat bomen omvallen en op de weg terechtkomen. "Veel bomen staan nog in het blad en vangen daardoor meer wind." Het is moeilijk te voorspellen hoeveel hinder het verkeer zal ondervinden. "Het is maar net waar iets gebeurt", zegt de ANWB.

Rijkswaterstaat wil nog niet zo ver gaan als de ANWB. "Het is altijd verstandig om op donderdag thuis te werken, want het is doorgaans de drukste dag op de weg. En er zal overlast zijn door Ciarán." Maar op basis van de huidige code geel van het KNMI is het geen hard advies om thuis te blijven. "Dit kan elk moment omslaan. "Zo ging het bij storm Poly ook. Hou alsjeblieft de actuele stand van zaken in de gaten."

Weerplaza daarentegen zegt dat thuiswerken voor het grootste deel van Nederland niet per se nodig is. "Voor een groot deel van Nederland is het gewoon een onstuimige dag met fikse wind", vertelt een woordvoerder. "Al zal het ongetwijfeld extra files opleveren."

Omdat Ciarán een zuiderstorm is, krijgt ook een groot deel van het midden van het land met een vrij krachtige tot krachtige zuidenwind te maken. Hier moet rekening worden gehouden met windstoten van 80 tot 95 kilometer per uur.