Agent die schoot op de tractor van Jouke voor de rechter

Gepubliceerd op 10 november 2023 om 10:23

Witheet waren veel boeren, toen in juli vorig jaar door een agent gericht op de tractor van boer Jouke (toen 16) werd geschoten. "Hij had morsdood kunnen zijn", klonk het verontwaardigd. Waarom haalde de bewuste politieman tijdens een boerenprotest in Heerenveen de trekker over? Die vraag zal hij vandaag zelf bij de rechter in Utrecht moeten beantwoorden.

Beeld: Stockfoto - Tekst: Nieuwsredactie

Het regende die dagen boerenprotesten. Soms liep het verkeer vast, dan weer stonden hooibalen in brand. Dit keer – dinsdagavond 5 juli 2022 – was het raak in de buurt van Heerenveen. In het donker stonden tractoren vlakbij de oprit van de A32, het licht van hun oranje zwaailichten weerkaatsend op het asfalt.

Blauwe zwaailichten waren er ook veel. Agenten waren afgekomen op het protest. Het werd grimmig.

In een door omstanders vanuit een auto gemaakt filmpje – dat die avond razendsnel het internet overging – is een agent te zien die z'n wapen trekt.

"Nee joh… wapens!", klinkt het. Een trekker wil wegrijden. Later zal ook de foto van een kogelinslag, in het metaal van de cabine van de tractor van Jouke, wijd verspreid worden.

Aanvankelijk communiceerde de politie: "Er ontstond een dreigende situatie. Hierbij zijn waarschuwingsschoten gelost en er werd gericht geschoten." Drie verdachten werden opgepakt.