Mobieltjes vanaf nieuwe schooljaar ook op basisscholen in de ban

Gepubliceerd op 7 november 2023 om 13:06

Mobieltjes zijn vanaf het nieuwe schooljaar ook verboden op basisscholen en in het speciaal onderwijs. Ook tablets en smartwatches mogen niet meer in de klas worden meegenomen. Dat heeft de demissionaire onderwijsminister Mariëlle Paul afgesproken met meerdere onderwijsorganisaties.

Beeld: Stockfoto - Tekst: Nieuwsredactie

Mobiele telefoons leiden leerlingen af van hun schoolwerk, waardoor zij minder goed presteren, stelt de minister. Volgens haar biedt de afspraak duidelijkheid in de klas. "We hebben in het voortgezet onderwijs gemerkt dat het snel went en rust geeft aan zowel leerlingen als leraren."

De basisscholen en scholen in het gespecialiseerd onderwijs sluiten zich hiermee aan bij de afspraak die voor de zomer al werd gemaakt met middelbare scholen. Daar mogen leerlingen hun mobiel vanaf januari 2024 niet meer meenemen naar de klas. Op basisscholen en het speciaal onderwijs gaat de afspraak in als het nieuwe schooljaar begint.

Mobieltjes mogen alleen worden gebruikt als ze noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les, bijvoorbeeld in een les over mediawijsheid, schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een persbericht. Ook als leerlingen ervan afhankelijk zijn, bijvoorbeeld om medische redenen of