Levenslang voor Taghi en twee anderen in Marengo-proces

Gepubliceerd op 27 februari 2024 om 10:35

De rechtbank van Amsterdam heeft dinsdagochtend Ridouan Taghi en twee andere verdachten, Saïd R. en Mario R., een levenslange celstraf opgelegd voor het leiden van een "meedogenloze moordorganisatie". Hiermee komt er een einde aan de zesjarig durende Marengo-proces die een totaal van 142 zittingsdagen telde. 

Tekst: Jessy

De rechtbank heeft dinsdagochtend de uitspraak gedaan tegen 17 verdachten in de zwaarbeveiligde Bunker in Amsterdam-Osdorp. Met behulp van zwaarbewapende agenten en een drone wordt de veiligheid rondom de rechtbank goed in de gaten gehouden. Taghi was zelf niet aanwezig. Saïd R. heeft al aangeven in hoger beroep te gaan tegen zijn straf. De andere veroordeelde hebben nog 14 dagen om eventueel in hoger beroep te gaan.

Met deze uitspraak is de zaak na ruim zes jaar voorbij. De groep van zestien, onder leiding van de 46-jarige Taghi, is veroordeeld voor onder meer deelname aan een criminele organisatie, zes moorden, meerdere pogingen daartoe en het voorbereiden van verschillende liquidaties.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen Mohamed R., Mao R. en Achraf B. ook levenslang. De rechter geeft Mohamed R. 27 jaar cel, Mao R. 15 jaar en Achraf B. ruim 29 jaar cel. 

De overige verdachten kregen straffen tot 23 jaar en 4 maanden. In de straffen hield de rechtbank rekening met dat het proces al zes jaar bezig is, en bijna alle verdachten al zes jaar vast zitten. De rechter spreekt van "stevige straffen.'' Volgens hem kan dat ook niet anders: ''We hebben het hier over nietsontziend en ontwrichtend geweld", 

Taghi was onbetwiste leider

Ridouan Taghi was jaren lang de meegezochte crimineel van Nederland. Zijn naam viel voor het eerst toen in 2015 iemand een melding maakte van een bedreiging van Taghi. In de jaren daarna zag justitie hoe zich een crimineel netwerk vormde rondom Taghi. De groep van Taghi verdiende geld aan cocaïnehandel en gaf moordopdrachten in de onderwereld. 

De rechter oordeelde dat Taghi "onbetwiste leider" was van een criminele organisatie. Volgens de rechter gebruikte Taghi "extreem geweld om de samenleving angst aan te jagen". Volgens de rechter is de kans aanzienlijk dat Taghi nieuwe moorden gaat plegen als hij op vrijen voeten komt. "Ter vergelding en beveiliging van de maatschappij is alleen levenslang passend."

10 jaar voor kroongetuige

Kroongetuige Nabil B. moet tien jaar de cel in. Eigenlijk was een gevangenisstraf van 20 jaar redelijk voor B., stelde de rechter. Maar: "U bent uw deel van de overeenkomst nagekomen". Daarom was een vermindering van de straf met de helft volgens de rechter gerechtvaardigd. Tijdens het Marengo-proces werden drie moorden gepleegd en geen deel uit van het proces, maar algemeen wordt aangenomen dat deze moorden te maken hebben met de verklaringen van kroongetuige Nabil B.

Zo werd een week na de bekendmaking in 2018 dat Nabil B. kroongetuige was werd zijn broer doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. In het najaar van 2019 word de advocaat van Nabil B. voor zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd. In de zomer van 2021 word Nabil B. zijn vertrouwenspersoon en tevens ook misdaad journalist Peter R. de Vries neergeschoten vlak bij het Leidseplein in het centrum van Amsterdam. 

Beeld: Jessy/NL nieuws