Treinkaartje vanaf volgend jaar flink duurder, NS leed groot verlies in 2023

Gepubliceerd op 27 februari 2024 om 11:48

Reizigers moeten vanaf volgend jaar flink meer betalen voor een treinkaartje of abonnement van de NS. De spoorvervoerder heeft een prijsverhoging dit jaar uitgesteld, maar volgend jaar is dat volgens het bedrijf onvermijdelijk.

Beeld: Jessy/NL nieuws. Reizigers op Amsterdam Centraal - Tekst: Nieuwsredactie

Het gaat mogelijk om een prijsverhoging van 10 procent. De prijzen van treinkaartjes en abonnementen zouden dit jaar al met 8,7 procent omhooggaan. Maar in oktober maakte het demissionaire kabinet bekend 120 miljoen euro vrij te maken om die tariefstijgingen te voorkomen.

NS-topman Wouter Koolmees geeft aan dat het onvermijdelijk is dat het bedrijf de prijzen moet verhogen. "We hebben de tarieven tussen 2021 en 2023 minder hard verhoogd dan de inflatie. Daar komt bij dat de kosten, zoals voor energie, fors zijn gestegen."

Treinreizigers hebben het afgelopen half jaar veel last gehad van werkzaamheden en verstoringen. Verder is er sprake van een flink tekort aan technisch personeel, waardoor de NS minder en kortere treinen moest inzetten. Daardoor kwam vorig jaar 89,7 procent van de reizigers op tijd, tegen 91,6 procent in 2022.

"In het najaar hebben reizigers veel last gehad van vertragingen, verstoringen en te drukke treinen", zei Koolmees op een persconferentie op Amsterdam Centraal. Het station wordt momenteel flink verbouwd, zodat er in 2030 zo'n 275.000 reizigers per dag kunnen worden verwerkt.