Kamervoorzitter Bosma doet aangifte tegen Gaza-demonstranten die debat verstoren

Gepubliceerd op 5 maart 2024 om 16:50

Kamervoorzitter Martin Bosma doet aangifte bij de politie tegen Gaza-demonstranten die dinsdag meerdere keren een debat in de Tweede Kamer verstoorden. De actievoerders weigerden vervolgens uit het Kamergebouw te vertrekken.

Beeld: NL nieuws - Tekst: Nieuwsredactie

De politie moest er aan te pas komen en voerde de demonstranten weg. "Het is zonder meer verwerpelijk wat hier is gebeurd", zei Bosma.

De actievoerders vroegen vanaf de publieke tribune in de grote vergaderzaal aandacht voor de Palestijnse zaak, scandeerden leuzen en toonden daarbij de Palestijnse vlag. Vervolgens verzamelde de groep zich in de welkomsthal van het Kamergebouw en zette daar hun actie voort totdat de politie ingreep en de demonstranten wegvoerde.

"Wij gaan als presidium zonder meer aangifte doen tegen de mensen die beneden actief zijn geweest", zei Bosma daar veen later in de Kamer over. Het presidium bestaat uit Kamerleden die verantwoordelijk zijn over de dagelijkse leiding. "Iedereen die zich heeft misdragen zullen wij een pandverbod opleggen", aldus Bosma.

Er wordt later op de dag gekeken of, en zo ja hoe, de beveiligingsmaatregelen nog strenger gemaakt moeten worden. Bosma: "Dat is vervelend, want we vinden het fijn als er publiek is en mensen naar binnen kunnen, maar dat heeft ook zijn negatieve uitwerking."

Bosma was stevig in zijn kritiek op de demonstranten. "Ik neem met klem afstand van iedereen die op welke manier dan ook vergoelijkt of dit probeert goed te praten", zei hij. Volgens de Kamervoorzitter hebben "orderverstoorders op geen enkele manier" een inhoudelijk punt.