Anouar Taghi veroordeelt tot 26 jaar cel voor rol bij moord Derk Wiersum

Gepubliceerd op 15 maart 2024 om 11:18

Anouar Taghi, de neef van de tot levenslange veroordeelde Ridouan Taghi, is vrijdagochtend in de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 26 jaar cel voor zijn rol bij de moord van advocaat Derk Wiersum in september 2019. Het Openbaar Ministerie (OM) had in november 26 jaar en 8 maanden cel geëist.

Beeld: Jessy/NL nieuws - Tekst: Jessy & Sem

De straffen voor de acht medeverdachten wisselen tussen drie jaar en 208 dagen celstraf, en een taakstraf van 180 uur. Anouar Taghi gaat in hoger beroep liet zijn advocaat na afloop weten.

Anouar Taghi wordt door de rechtbank aangewezen als de leider van een criminele organisatie die onder andere op gestolen auto's nieuwe kentekens plaatste  in een garagebox in Utrecht. Deze garagebox werd gehuurd door Anouar Taghi.

De rechtbank zegt dat de auto's werden gebruikt voor voorverkenning op advocaat Derk Wiersum. Zo werd er met een Renault Mégane veel voorverkenningen gepleegd rondom het huis en kantoor van de advocaat, dit deden ze om zijn bewegingen in kaart te brengen. Zo wisten Moreno B. en Giërmo B. op 18 september 2019 precies waar en hoe laat ze moesten zijn. Wiersum werd in de ochtend van 18 september 2019 doodgeschoten voor zijn woning. De rechtbank oordeelde dat er echt over nagedacht is hoe de moord 'professioneel' gepleegd zou worden.

De rechtbank oordeelde dat toen de beelden van de auto in Opsporing Verzocht werden getoond, Anouar wist dat hij gezocht werd voor zijn betrokkenheid bij de moord op Wiersum. Hij maakte toen een plan om naar het buitenland te vluchten.

De moord op Wiersum kan niet los worden gezien van zijn rol als advocaat van de kroongetuige in het Marengo-proces, zegt de rechtbank. ‘’Wiersum was een beoogd doelwit van moord en het kan niet anders dan dat Anouar Taghi dat wist.’’

Zware mishandeling in Utrecht

Taghi is naast zijn rol bij de moord op Wiersum ook veroordeeld voor een zware mishandeling in Utrecht in oktober 2019. De man werd aangevallen door drie mannen met bivakmutsen, honkbalknuppels en hamers. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van een poging tot moord, omdat het niet bewezen is dat de man op zijn hoofd werd geslagen. Zijn hoofdwond zou veroorzaakt zijn door een val. In de gehuurde garagebox van Anouar Taghi werden later drie bivakmutsen, honkbalknuppels en een hamer gevonden.

De 28-jarige Krystian M., ook verdachte in het proces rond de moord op journalist Peter R. de Vries, werd veroordeeld tot bijna 4 jaar cel. Hij was ook een van de daders van de zware mishandeling in oktober 2019. M. zat zoals gebruikelijk met zijn capuchon op tijdens de zitting, zijn mondkapje liet hij wel in zijn cel.