Minder nachtvluchten op Schiphol vanaf 2025, ook luidste toestellen niet welkom in nacht

Gepubliceerd op 24 mei 2024 om 13:40

Het kabinet wil dat vanaf volgend jaar minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag. Nu zijn er nog 32.000 nachtvluchten, maar dat worden er 27.000.

Beeld & bewerking: Jessy/NL nieuws - Tekst: Nieuwsredactie

Ook worden de luidste toestellen geweerd tussen 23.00 uur 's avonds en 7.00 uur 's ochtends. Verder gaat de luchthaven het gebruik van lawaaierige toestellen duurder maken, zodat maatschappijen worden gestimuleerd stillere vliegtuigen in te zetten.

Harbers neemt de maatregelen onder meer om tegemoet te komen aan de rechter. Die oordeelde dat het kabinet meer moet doen om omwonenden van de luchthaven te beschermen tegen overlast.

De bewindsman brengt de nachtelijke herrie verder terug dan hij aanvankelijk van plan was. Door die extra reductie in de nacht, mogen er overdag juist meer vliegtuigen stijgen en landen op Schiphol.

De groei overdag is zelfs iets groter dan de krimp 's nachts, waardoor het totale aantal vluchten toeneemt. Maar door de maatregelen van Harbers wordt het 's nachts toch een stuk stiller op de luchthaven.