Verdachten van aanslag De Vries zijn 35-jarige Pool en 21-jarige Rotterdammer

Gepubliceerd op 7 juli 2021 om 11:09

De verdachten achter de moordaanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries zijn een 35-jarige Pool en een 21-jarige Rotterdammer, maakt de politie woensdagochtend bekend. Een derde man, een achttienjarige Amsterdammer, was verdachte in het onderzoek maar is inmiddels op vrije voeten gesteld. De politie gaat ervan uit dat hij niets met de aanslag te maken heeft.

Volg het laatste nieuws rondom de aanslag in ons liveblog.

De Vries werd dinsdagavond beschoten nadat hij bij het televisieprogramma RTL Boulevard te gast was. Dat gebeurde rond 19.30 uur in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam.

Nog diezelfde avond hield de politie de drie verdachten aan. Twee van hen, onder wie de vermoedelijke schutter, werden staande gehouden op de A4 nabij Leidschendam. De andere verdachte werd aangehouden in het Amsterdamse stadsdeel Oost. Deze man werd aangehouden op basis van het verspreide signalement van de politie. Zijn rol bij de aanslag wordt nog onderzocht.

In heel het land wordt met afschuw gereageerd op de schietpartij. Demissionair premier Mark Rutte noemde de aanslag "een aanslag op de vrije journalistiek". "Een zwarte dag", reageerde demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).