Historische lanceringen SpaceX

Gepubliceerd op 30 mei 2020 om 21:15

NASA-astronauten Bob Behnken en Doug Hurley zijn zaterdag vertrokken vanaf Cape Canaveral in Florida met de Crew Dragon van SpaceX. De historische lancering verliep zonder problemen en het duo raast nu met 27.000 kilometer per uur richting ruimtestation ISS. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een commercieel bedrijf mensen naar de ruimte brengt.

Iets voor half tien zaterdagavond (Nederlandse tijd) werd de Crew Dragon gelanceerd vanaf het legendarische platform 39A op lanceerbasis Cape Canaveral in Florida. Met behulp van een Falcon 9 raket werden astronauten Bob Behnken en Doug Hurley richting het International Space Station (ISS) geschoten.

Lange tijd was het onzeker of de lancering door zou gaan vanwege de slechte weersomstandigheden. Uiteindelijk bleken deze goed genoeg om de historische vlucht door te laten gaan.


31-5 18:45 | De crew van de SpaceX gaan nu aan boord van ruimtestadion ISS

30-5 22:53 | WOW! De SpaceX is onderweg naar ISS gezien bij onze redactie. We hebben het op film staan je kan het filmpje hier zien

30-5 21:26 | Ze zijn onderweg! De lancering verliep soepel en alles lijkt onder controle

Het is gelukt: een raket van het bedrijf SpaceX is vanavond alsnog opgestegen. Voor het eerst in de geschiedenis brengt een commercieel bedrijf mensen naar de ruimte. De historische lancering vond plaats rond 21.22 uur Nederlandse tijd.

30-5 21:00 | Zowel president Donald Trump als vicepresident Mike Pence is vandaag aanwezig bij de lancering. Hiermee is Trump de eerste president sinds Bill Clinton in 1998 die een lancering op Cape Canaveral bijwoont. 

30-5 19:30 | Inmiddels is de capsule gesloten. Hurley en Behnken zitten nu samen in de Crew Dragon in afwachting van de lancering.

30-5 18:55 | De stoelen staan inmiddels in de positie zoals ze ook zullen staan tijdens de lancering. Ze zijn naar achter gekanteld, wat er voor zal zorgen dat ze de krachten die vrijkomen tijdens de lancering beter aankunnen. 

30-5 18:30 | Lanceerplatform 39A: een plek vol ruimtevaarthistorie. Het is hetzelfde platform dat destijds gebruikt werd voor de historische vluchten naar de maan. Ook de allereerste Spaceshuttle werd vanaf deze plek de ruimte in geschoten. 

30-5 18:26 | Inmiddels zijn astronauten Bob Behnken en Doug Hurley aangekomen bij lanceerplatform 39A. Over enkele momenten zullen ze de lift omhoog pakken en richting de top van de liefst 77 meter hoge toren gaan.

30-5 18:25 | Nog precies drie uur tot de lancering! Of deze daadwerkelijk doorgaat valt nog te bezien. Net als afgelopen woensdag zitten de weersomstandigheden niet mee.