Jongens (13 en 14) schuldig aan fatale flatbrand nieuwsjaarsnacht, geen straf

Gepubliceerd op 29 juni 2020 om 13:55

De rechtbank heeft de twee jongens van 13 en 14 jaar betrokken bij de flatbrand aan het Gelderseplein in Arnhem in de nieuwjaarsnacht schuldig bevonden, maar de twee krijgen geen straf. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een werkstraf van 60 uur geëist. 

De brand in de entree van het flatgebouw in de wijk Immerloo kostte een 39-jarige vader en zijn 4-jarige zoon het leven. De moeder en dochter van het gezin dat in de lift zat raakten zwaar gewond, maar overleefden de gevolgen van de brand. 

,,Een straf of maatregelen voor de jongens voegt daar niets aan toe. Ook niet als signaal voor de maatschappij”, aldus de rechter vandaag in een emotionele betoog. De rechter had zichtbaar moeite met het uitspreken van het vonnis. ,,De brand en de gevolgen daarvan hebben de jongens nooit gewild.” De tieners hebben volgens de rechter onvoorzichtig en onzorgvuldig gehandeld. Ze hadden beter moeten weten en ook beter moeten opletten. Zeker omdat ze zich bevonden in de hal van een flatgebouw waar mensen veel mensen wonen.”

De rechter ging ook in op de situatie van de jongens en hun ouders. Hij gaf aan dat de jongens nog steeds heel verdrietig zijn over de gevolgen van hun daden. ,,Ze zijn erg geschrokken.” Ook ging hij in op hun ouders die zich zorgen maken over hun kinderen en over de schulden die zij in toekomst moeten voldoen.”

De tieners moeten wel een schadevergoeding betalen. De moeder en dochter krijgen samen 60.000 euro.

Foto: NL nieuws