Eerbetoon op Vliegbasis Eindhoven voor militairen die omkwamen

Gepubliceerd op 25 juli 2020 om 16:30

De lichamen van twee militairen die omkwamen toen een legerhelikopter neerstortte in de Caribische Zee kwamen vanmiddag om 13.00 uur aan op Vliegbasis Eindhoven.

De 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies kregen een militair eerbetoon. Daarna werden hun lichamen overgedragen aan familie.

Naast familie en nabestaanden was ook de legertop aanwezig bij de ceremonie: minister van Defensie Ank Bijleveld, staatssecretaris van Defensie Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Ook Kamervoorzitter Khadija Arib was bij de plechtigheid in Eindhoven.

"Militairen die overlijden in missiegebieden krijgen zo'n ceremonie", legt Sidney Plankman, luitenant-kolonel en woordvoerder van het ministerie van Defensie uit. "Gisteren werden de lichamen met een plechtigheid in Willemstad uitgezwaaid."

Tijdens de ceremonie worden de kisten met de lichamen gedragen door acht collega-militairen. Ook wordt een erehaag gevormd, zegt Plankman. "Achter de kist loopt een militair die de sabels draagt; een militair zwaard." Later bij de uitvaart zal een laatste militaire groet gebracht worden.

De laatste keer dat een soortgelijk militair eerbetoon werd bewezen, was na een ongeval met mortieren in Mali in 2016. Hierbij kwamen twee militairen om het leven.

Foto: NL nieuws