Gitzwarte dag aan de kust: vier zwemmers overleden

Gepubliceerd op 9 augustus 2020 om 21:59

Een combinatie van aflandige wind en sterke stroming is vandaag vier zwemmers fataal geworden. Twee mannen overleden vanmiddag bij Den Haag en later op de dag overleefden twee zwemmers bij Zandvoort en Wijk aan Zee de gevaarlijke stroming in de Noordzee niet. 

Op de stranden van Zuid- en Noord-Holland is vandaag de rode vlag gehesen. Ook werd een NL-Alert verstuurd. De boodschap: ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk. Alleen in Den Haag moest de reddingsbrigade al tientallen mensen uit zee halen. 

Twee mannen overleden vanmiddag bij Den Haag. Ze werden bij het Zuiderstrand uit zee zijn gehaald nadat ze daar in de problemen waren gekomen. Het gaat om een 28-jarige man die omstreeks 13.00 uur uit zee was gehaald en een 24-jarige man zonder vast woon- en verblijfplaats die rond 16.30 uur uit het water werd gered. Beide mannen werden daarna gereanimeerd, maar overleden toch, meldt de politie.

De Veiligheidsregio Kennemerland meldt dat later ook een zwemmer in Wijk aan Zee en een zwemmer in Zandvoort om het leven kwamen. Die personen werden vanavond uit het water gehaald. Een woordvoerster van de Veiligheidsregio meldt dat er vanmiddag nog weinig aan de hand was aan de kust in Noord-Holland, maar dat de stroming begin van de avond een stuk sterker werd met fatale gevolgen voor twee zwemmers. 

Foto: LAURENS BOSCH