Nederlander in Spitsbergen overleden na IJsbeer-aanval

Gepubliceerd op 28 augustus 2020 om 18:58

In het Noorse Noordpoolgebied is een Nederlandse man door een ijsbeer aangevallen en gedood. Volgens de Noorse autoriteiten is het een 38-jarige man die op een camping bij de plaats Longyearbyen op Spitsbergen verbleef.

De man is 's ochtends vroeg in zijn tent door de beer aangevallen. Hij is nog naar een ziekenhuis gebracht, maar een arts daar kon alleen bevestigen dat hij was overleden. De beer is door andere aanwezigen doodgeschoten.

De camping is van een Nederlandse eigenaar, Michelle van Dijk. Zij zegt tegen de NOS dat de omgekomen man de campingbeheerder was. "Het was zijn tweede seizoen als manager. Hij was een ervaren jongen, had de juiste training gevolgd en wist hoe alles in elkaar zat daar."

Van Dijk vertelt dat er gisteren een waarschuwing is gegeven dat er een ijsbeer rondliep in de buurt van de hoofdstad. "Ik heb hem nog gevraagd of hij daarvan op de hoogte was en dat was hij. Hij zei dat de situatie onder controle was."

Sinds 1976, toen de camping openging, is er nooit een ijsbeer in de buurt geweest zonder dat hij op tijd gezien is, vertelt ze. "Het was nooit een probleem. Maar de laatste jaren komen er steeds meer ijsberen dichter bij de hoofdstad. Sinds een aantal jaar hebben we daarom waakhonden en de volgende stap zou een hek zijn. De spullen daarvoor liggen er al, maar vanwege corona kon de aanleg niet doorgaan."