Gecrashte NH90-helikopter geborgen

Gepubliceerd op 9 september 2020 om 17:44

De NH90-helikopter die 19 juli in het Caribisch gebied in zee verdween is geborgen. Het toestel is de afgelopen dagen in 2 delen boven water gehaald. Het staartstuk en de romp zijn vanmiddag aangekomen in de haven van Curaçao en gaan nu per schip naar Nederland. Daar komen ze eind deze maand aan. De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) gebruikt de delen voor verder onderzoek naar de toedracht van de crash.

Met behulp van het schip Volantis en een onderwaterrobot voerde de Maritime Capacity Alliance de berging uit. Dit civiel-militaire team bestond uit helikoptertechnici van Defensie en civiele bergingsspecialisten.

Met een grote kraan van het bergingsschip is eerst het staartstuk geborgen. Dat lag op zo’n 450 meter diepte op ongeveer 12 kilometer uit de kust van Aruba. Met behulp van de onderwaterrobot zijn de hijskabels vastgemaakt aan het wrakstuk.

De in eerste instantie nog drijvende romp lag circa 100 kilometer, in de wateren van Venezuela op bijna 1,5 kilometer diepte. Dit deel is geborgen met een soort van grote schep waar het wrakstuk volledig in paste. Deze zogenoemde ‘cradle’ van 17 x 15 meter is via de kraan van de Volantis naar de bodem gezakt. De onderkant van ‘de schep’ is voorzien van gaaswerk. Eventueel loskomende helikopterdelen waren zo op te vangen en te bergen.

De bergingsoperatie is uitgevoerd in het bijzijn van een inspecteur van de IVD.

Bij de crash kwamen 2 bemanningsleden om het leven.

Foto: NL nieuws (archieffoto)