Lege kades, volle huiskamers: aankomst Sinterklaas vooral digitaal

Gepubliceerd op 14 november 2020 om 10:56

Sinterklaas komt straks weer aan in Nederland, maar waar hij en zijn pieten straks afmeren met hun stoomboot is een goed bewaard geheim. Vanwege het coronavirus is de intocht zonder publiek en daarom is de locatie niet bekendgemaakt.

Beeld: NL nieuws | Binnenland

Gespeculeerd is er wel, en daar deed het Sinterklaasjournaal van de NTR volop aan mee. In de eerste aflevering werd maandag het fictieve dorp Zwalk geïntroduceerd als aanlegplaats. Maar later in de week bleken veel meer gemeenten een optie, toen tientallen burgemeesters in de uitzending lieten weten dat de goedheiligman bij hen welkom is.

Volg de aankomst vooral thuis voor de buis, luidt het advies dus. Een motto dat ook op lokaal niveau veel gehanteerd wordt. In plaatsen als Amersfoort en Maastricht is vandaag via een livestream te bekijken hoe de goedheiligman zijn boot aanlegt, maar blijven de kades leeg.

Nog vaker worden films die al vooraf zijn opgenomen online of via lokale omroepen uitgezonden, zoals vandaag in bijvoorbeeld Texel, Arnhem, Den Bosch en Soest. "Het is natuurlijk jammer dat het zo moet", zegt Tanja Hartman van het organiserend comité in Soest. "Maar we zijn allang blij dat we toch iets kunnen doen."

Al in september hakte de organisatie de knoop door om voor een digitale intocht te gaan. Het risico dat een fysiek evenement zou worden afgelast leek hen te groot. "Dat gaf ons mooi de tijd om écht een mooie film te maken. We hebben uitgepakt, er zit zelfs een helikopter in."