Winterweer zorgt opnieuw voor problemen, een overzicht

Gepubliceerd op 8 februari 2021 om 10:05

Nederland is nog altijd niet af van het winterweer. In de delen waar het gisteren sneeuwde ligt er nu nog steeds sneeuw. 

Door: Jessy

Het winterweer zorgt niet alleen voor plezier maar ook voor problemen. NL nieuws heeft een overzicht gemaakt

Ochtendkrant

Bent u abonnee op een van de vele ochtendkranten, denk hier bij aan het AD of De Telegraaf. Dan heeft u deze ochtend waarschijnlijk geen krant gehad. Door het winterweer hebben Mediahuis en DPG Media gisteren besloten om de kranten online zichtbaar te maken. Klik hier voor de digitale krant van het AD

Scholen

Vandaag zouden veel basisscholen weer opengaan. Maar door het winterweer blijven velen scholen de deuren dicht houden omdat leraren niet naar school kunnen door de sneeuw. Veel kinderen zullen vandaag het dus nog even moeten doen met online les, andere kinderen hebben ijsvrij.

Openbaar Vervoer

Gisteren lag vrijwel de gehele dag het openbaar vervoer (OV) stil door bijv. vastgevroren wissels of te veel sneeuw op het spoor. Treinvervoerder NS maakte vanmorgen bekend dat we weer zullen proberen te gaan rijden, maar dat gaat niet zoals voor het weekend. De vervoerders blijven adviseren om kort voor vertrek een reisplanner te checken. Het OV zal in mondjesmaat rijden.

Code oranje

Gisteren gold de hele dag code rood vanwege de sneeuwstorm Darcy. Gisteren avond maakte het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) bekend dat vanaf 00:00 tot 12:00 code oranje geld. Vanaf 12:00 geldt code geel.

Pas op als u de weg op gaat

Rijkswaterstaat raadt aan om nog aan niet op pad te gaan. Op de weg hebben reizigers nog altijd te maken met de gevolgen van het extreme winterweer.

"De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk", luidt het laatste RWS-advies van gisteravond. Het KNMI somt op dat automobilisten nog te maken kunnen krijgen met sneeuwjacht die het zicht belemmert, sneeuwduinen en ijsplaten op de weg en grootschalige gladheid.

Mensen die toch de weg op moeten, bijvoorbeeld voor een cruciaal beroep, wordt aangeraden de rijstijl aan te passen: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.

Record zout gestrooid

Sinds zaterdagmiddag is 43 miljoen kilo zout gestrooid. Dit is een record in één weekend, laat Rijkswaterstaat weten.

Door: NL nieuws/Jessy - Beeld: NL nieuws