NOS-indringer Tarik Z. post video die geen strafbare feiten bevatten

Gepubliceerd op 24 februari 2021 om 10:18

De video over de NOS die gisteren op Instagram verscheen, is inderdaad van de NOS-indringer Tarik Z. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het filmpje niet strafbaar. ,,Er worden naar onze inschatting op deze manier geen strafbare feiten gepleegd.

UPDATE: De video over de NOS die gisteren op Instagram verscheen, is inderdaad van NOS-indringer Tarik Z., maar volgens het Openbaar Ministerie is het filmpje niet strafbaar. Dat doet volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff niets af aan hoe bedreigend het voelt voor de redactie. De NOS wil daarom toch aangifte doen van het intimiderende filmpje.

In de video stelt hij zich voor als ‘de jongen die zes jaar geleden de NOS is binnengevallen’. Na zes jaar mediastilte zegt de man in de video te zijn teruggekomen om iedereen ‘te waarschuwen’ voor de NOS en de publieke omroep. De politie bevestigde vanochtend aan de NOS dat het inderdaad om Tarik Z. gaat. Ook de woordvoerder van het OM bevestigt tegen het ANP dat de persoon in het filmpje inderdaad Z. is. ,,Je kan er van alles van vinden, maar naar ons idee is dit filmpje op zich niet strafbaar.”

,,De politie heeft contact gehad met Tarik”, laat een woordvoerder weten. Dat het OM het filmpje niet strafbaar noemt, geeft de NOS ‘geen ander perspectief’. ,,We wachten hun onderzoek verder af. Dit houdt de mensen bij de NOS natuurlijk bezig.” Ook de NPO wil niet verder in detail treden. ,,We hebben dit filmpje uiteraard gezien en blijven in nauw contact staan met de NOS en politie.” Het filmpje is bij Instagram gerapporteerd, maar staat nog steeds online.

NOS

Op 29 januari 2015 dwong Z. een beveiliger onder bedreiging van een neppistool hem naar een studio te brengen. Hij eiste zendtijd. Z. werd kort na zijn actie overmeesterd door de politie. Hij kreeg veertig maanden gevangenisstraf, waarvan 24 voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie ziet niets strafbaars in de video. "Er worden naar onze inschatting op deze manier geen strafbare feiten gepleegd", zegt een woordvoerder. "Hij heeft zijn straf erop zitten en mag zijn mening uitdragen, wat je daar ook van vindt."

De NOS heeft kort na het verschijnen van de video contact gezocht met de politie. Het filmpje is ook bij Instagram gerapporteerd.