Ruinerwoldse vader te ziek voor strafzaak en komt vrij

Gepubliceerd op 4 maart 2021 om 09:26

De vader die met zes van zijn kinderen jarenlang afgezonderd leefde op een boerderij in Ruinerwold, wordt definitief niet vervolgd. Volgens de rechtbank is hij te ziek om zijn strafproces te kunnen volgen.

De afgelopen maanden concludeerden gedragswetenschappers al dat Van D. na zijn hersenbloeding uit 2016 niet meer in staat is zijn eigen strafproces te volgen. Sindsdien kan hij nauwelijks praten, is zijn taalbegrip ernstig aangetast en is het vrijwel onmogelijk vast te stellen wat hij wel of niet begrijpt.

Voortzetten van de vervolging zou zijn recht op een eerlijk proces schenden, concludeerde het OM twee weken tijdens een zitting. Hoe pijnlijk dit besluit ook is voor de vier oudste kinderen, die graag zouden zien dat hun vader wel terecht staat.

Het OM beschuldigt Van D. er onder meer van dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. Ook zou hij twee van zijn oudste kinderen - die het gezin al eerder waren ontvlucht - seksueel hebben misbruikt. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht.

Beeld: NL nieuws