Meerdere leerlingen geschorst na uit de hand gelopen examenstunt in Bussum

Gepubliceerd op 6 mei 2021 om 12:00

Meerdere leerlingen van het Willem de Zwijger College in Bussum zijn geschorst of van school verwijderd na een uit de hand gelopen examenstunt, bevestigt rector Jan Adels na berichtgeving van De Gooi- en Eemlander. Ook gaat de school uiterlijk vrijdag aangifte doen tegen de leerlingen.

De eindexamenstunt van de leerlingen liep op 23 april dusdanig uit de hand, dat de politie moest ingrijpen. Het feestje begon volgens Adels gemoedelijk, maar eindigde met overmatig drankgebruik, intimidatie van het schoolpersoneel, vernielingen en vechtpartijen. Na enkele waarschuwingen moesten agenten "passend geweld" gebruiken om de jongeren tot bedaren te brengen.

Sommige leerlingen zijn enkele dagen geschorst, andere zijn helemaal niet meer welkom op de school. De rector wil niet zeggen om hoeveel leerlingen het gaat, maar laat weten dat alle gestrafte leerlingen daar inmiddels bericht over hebben gehad. De school gaat er "zorg voor dragen" dat de gestrafte leerlingen die in hun eindexamenjaar zitten examen kunnen doen op een andere school.

Eerder werd al bekend dat meerdere leraren voornemens waren aangifte te doen van bedreigingen en fysiek geweld. Adels laat nu weten dat de school nog deze week zelf aangifte gaat doen tegen de leerlingen die zich die dag misdroegen. Hij wil in gesprek met de regionale krant niet toelichten wat de aangifte precies inhoudt en om hoeveel leerlingen het gaat.

De rector vindt het nu vooral van groot belang dat de rust op de school wordt hersteld. "De centrale examens komen eraan en leerlingen hebben op dit moment baat bij rust, zodat zij zich daarop kunnen voorbereiden." In een later stadium volgen groepsgesprekken op de school, met leerlingen, ouders en docenten. "Waar ging het mis? En hoe kunnen we voorkomen dat het ooit nog eens gebeurt? Dergelijke vragen."

Beeld: Twitter